uwv scholingspartner

MOOD massage opleidingen is scholingspartner van het UWV

Als je een WW-, WIA- of WAO-uitkering hebt, is het best slim om een opleiding te volgen. Dat is leuk om te doen en je hebt ook nog meer kans op werk. Studeren naast een uitkering kan maar er zijn wel voorwaarden.

Studeren met een WW-uitkering

Zit je in de WW en wil je een opleiding volgen? Overleg dat dan met het UWV vóórdat je je inschrijft voor een opleiding. Het UWV bekijkt of je de opleiding nodig hebt om werk te vinden. Als dat zo is, betaalt het UWV de opleiding en hoef je tijdens die opleiding niet of minder vaak te solliciteren.

Als de opleiding niet echt nodig is voor het vinden van werk, mag je die meestal toch volgen. Maar je moet hem dan wel zelf betalen. Ook moet je volledig beschikbaar blijven voor werk en doorgaan met solliciteren. Als je ondertussen passend werk krijgt aangeboden, moet je dat ook aannemen.

Het UWV kan je ook verplichten om een opleiding te volgen als je bijvoorbeeld na 6 maanden nog geen werk hebt gevonden. Je moet er dan natuurlijk alles aan doen om die verplichte opleiding goed af te ronden. Vergoedingen die je tijdens je opleiding krijgt - zoals een stagevergoeding - worden op je uitkering ingehouden. Reiskostenvergoeding mag je tot een bepaald bedrag zelf houden. Dit geldt voor:

  • Een kilometervergoeding van maximaal € 0,18 per kilometer voor vervoer per auto.
  • De werkelijke kosten voor openbaar vervoer tweede klasse.
Een opleiding volgen met een WIA- of WAO-uitkering

Ook als je een WIA- of WAO-uitkering krijgt, kun je met behoud van uitkering een opleiding volgen. Ook dan moet je eerst met het UWV overleggen. Als je de opleiding nodig hebt om ander werk te vinden, betaalt het UWV de studiekosten. Daar zit wel een maximum van € 5.000,- aan inclusief btw en reiskosten. De opleiding mag maximaal 1 jaar duren en je moet uitzicht hebben op betaald werk. Bijvoorbeeld door middel van baangarantie.

Als je een opleiding mag volgen, kun je een tijdelijke vrijstelling aanvragen van je sollicitatieplicht. Een opleiding volgen die niet nodig is om ander werk te vinden, mag meestal ook. Maar die moet je dan zelf betalen. Ook moet je volledig beschikbaar blijven voor werk, blijven solliciteren en passend werk aannemen. Voor WAO’ers die zelf hun opleiding betalen, gelden deze eisen niet.

Meer informatie kan je vinden via de volgende link een opleiding volgen naast mijn uitkering op de website van het UWV.

Volg ons op social media !