Blessurepreventie (NGS)

OPLEIDINGEN

Blessurepreventie

(NGS sportzorgmasseur)

Deze opleiding vult het gat aan kennis en ervaring met betrekking tot blessures, die in de opleiding sportmassage nog niet aan bod is gekomen. Waar je in de opleiding sportmassage hoofdzakelijk uit ging van de gezonde sporter, staan in deze opleiding juist sport gerelateerde blessures centraal.

In deze opleiding leer je welke rol jij als sportmasseur kan spelen bij (1) het voorkomen van blessures, ook wel primaire preventie genoemd, (2) hoe je blessures vroegtijdig kan leren herkennen en diagnosticeren met behulp van testen (secundaire preventie), en (3) hoe je mensen kan helpen bij het herstel na een blessure, om een soortgelijke blessure in de toekomst te voorkomen, ook wel tertiaire preventie genoemd.


Per lesdag staat er een gewricht centraal (enkel, knie, heup, pols, elleboog, schouder en rug) met de meest voorkomende blessures. Deze blessures worden uitvoerig behandeld en je leert hoe je een blessure kan herkennen in een anamnese, inspectie en onderzoek. Vervolgens leer je welke handelingen je als sportmasseur (naast het masseren) nog meer kan uitvoeren, zoals diverse rekkingstechnieken, basisprincipes van het mobiliseren, kracht- en stabiliteitstraining, medical taping en individueel advies op maat.

Wanneer een klacht niet binnen jouw competentie gebied valt leer je om een patiënt eerst door te sturen naar de fysiotherapeut of sportarts.

Deze opleiding is een must-have voor de sportmasseur die veel sporters in een preventieve setting en/of revalidatie setting begeleidt.

Inhoud opleiding

In de opleiding blessurepreventie wordt de opgedane basiskennis uit de sportmassage opleiding verder uitgediept. De functieonderzoeken worden uitgebreid met specifieke testen voor blessures. Je leert specifieke rektechnieken voor spieren en basis mobilisatietechnieken voor de gewrichten. Kracht- en stabiliteitstraining leer je toe te passen op verschillende gewrichten. Ook passeren er verschillende medical taping constructies voor veelvoorkomende overbelastingsblessures. Tot slot wordt de anatomie kennis verder uitgebreid middels anatomie in vivo. Met deze leermethode leer je de verschillende structuren van het lichaam, zoals aanhechtingen van spieren, beter te palperen.

Je krijgt meer kennis en inzicht over verschillende symptomen van sportblessures, pees- en spierirritaties en belasting en belastbaarheid. Deze kennis helpt je bij het klinisch redeneren om uiteindelijk te komen tot een passend behandelplan.

Tijdens de opleiding blessurepreventie is er ruime en aandacht voor theorie én praktijk. 
De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding aan de orde:

 • Blessures, blessurepreventie en blessurebehandelmogelijkheden
 • Screening en rode vlaggen herkennen
 • Uitbreiding functieonderzoek met diverse specifieke onderzoekstechnieken
 • Gebruik meetinstrumenten en gevalideerde vragenlijsten
 • Pathofysiologie van het bewegingsapparaat en genezingsprocessen
 • Klinisch redeneren
 • Kracht- en stabiliteitstraining
 • Diverse specifieke rekkingstechnieken
 • Diverse medical taping constructies
 • Mobiliseren
 • Anaotmie in vivo

N.B. Het is mogelijk om na afloop van deze opleiding het landelijk examen NGS Sportzorgmasseur te doen, om in het register van de NGS sportzorgmasseur te kunnen komen. Meer informatie m.b.t. de kosten en toetsing voor de licentie is te vinden op de website van het NGS .

WERKZAAMHEDEN SPORTMASSEUR MET SPECIALISATIE IN BLESSUREPREVENTIE

De sportmasseur met specialisatie in de blessurepreventie is veelal het eerste aanspreekpunt van sporters en trainers bij een sportclub of evenement bij pijntjes en klachten als gevolg van het sporten. De sportmasseur met specialisatie in blessurepreventie staat daarmee aan de basis van de zorgketen bij sportblessures. Hij/zij handelt bij of na een blessure met als resultaat dat de geblesseerde sporter eerder kan worden doorgestuurd, of juist bij een beginnende blessure kan worden behandeld. Nauw contact met andere zorgaanbieders zoals de fysiotherapeut of huisarts is noodzakelijk om door te kunnen sturen wanneer dit nodig is.

Voor wie is de opleiding bedoeld

De opleiding blessurepreventie is gericht op sportmasseurs die meer kennis willen opdoen over het ontstaan, symptomen en beloop van veel voorkomende blessures, en hoe zij daar vervolgens als (sport)masseur op kunnen inspelen. De reguliere opleiding sportmassage bevat geen/nauwelijks informatie over blessures en behandelwijzen bij blessures. Deze opleiding is erop gericht om het gebrek aan kennis en vaardigheden op dit gebied uit te breiden bij de sportmasseur. Let op, er wordt in deze opleiding niet veel meer gemasseerd. Massage ervaring wordt bekend geacht op basis van een reeds gevolgde sportmassage opleiding.

Studieduur & lesgeld

De opleiding blessurepreventie bevat 8 lesdagen van 10.00 tot +/- 15.30 uur.
De studiebelasting is ongeveer 6 uur per week.

De kosten voor de opleiding blessurepreventie bedragen €1.095,- (beroepsopleiding vrijgesteld van btw).
Wil je gebruik maken van de mogelijk om te betalen in termijnen dan graag aangeven bij je inschrijving.

De opleiding is inclusief het lesmateriaal.
Het lesmateriaal bestaat o.a. uit: 
Lesmap, goniometer, meetlint, kinesiotape, dynamic tape, therabands.

De opleiding is exclusief de eventuele kosten voor het examen bij het NGS en inschrijving bij de beroepsvereniging.

UWV scholingspartner

Een opleiding volgen naast je WW-, WIA- of WAO-uitkering? dat kan! Het is leuk om te doen en je hebt ook nog meer kans op werk. Meer informatie kan je vinden via de volgende link een opleiding via het UWV.

Vooropleiding/toelatingseisen

Voor de opleiding NGS sportzorgmasseur vragen wij minimaal:

 • Een MBO 4 denkniveau
 • Minimale leeftijd 18 jaar
 • Diploma Sportmassage

AFRONDING

Bij actieve deelname ontvang je na afloop een certificaat. Voorwaarde is wel een minimale presentie van 80 procent tijdens de lessen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om het landelijk theorie en praktijkexamen sportzorgmasseur te doen bij het NGS.
Meer informatie m.b.t. de kosten en toetsing voor de licentie is te vinden op de website van het NGS

Indien het landelijke diploma sportzorgmasseur wordt behaald kun je je ook laten inschrijven in het NGS sportzorgmasseur register

Erkenningen

De opleiding NGS sportzorgmasseur is erkend door de volgende beroepsvereniging:
| VIV | FAGT | VBAG | NVST 7,0 ECTS
| CAT | 8,64 SP

Klik hier voor het complete studiepunten overzicht!

NA DE OPLEIDING

Na het succesvol afronden van de opleiding blessurepreventie heb je echt wat in handen. Door het volgen van deze opleiding leer je hoe je cliënten op een professionele wijze en therapeutische basis kan behandelen. Je bent in staat om specifieke onderzoekstechnieken uit te voeren. Mobilisatietechnieken uit te voeren, medical taping technieken gericht op aandoeningen aan te leggen. Spierverlengingstechnieken uit te voeren volgens de hold-relax-stretch methode. Betrouwbare vragenlijsten toe te passen bij de desbetreffende blessures en een passend behandelplan op te stellen gebaseerd op de onderzoeksresultaten en de hulpvraag van de patiënt. 

INSCHRIJVEN OF INTERESSE?

Schrijf je hier in voor de opleiding blessurepreventie. Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.

Benieuwd naar de planning?
Klik op bijeenkomsten om te zien wat de lesdagen zijn.  

Startdatum Maand Variant Locatie

Powered by Eduframe