NGS sportzorgmasseur
OPLEIDINGEN
NGS sportzorgmasseur
Tijdens de opleiding NGS sportzorgmasseur wordt een ‘therapeutische visie’ aangeleerd ten aanzien van het analyseren én behandelen van sporters met veel voorkomende blessures. Je leert wat jouw bevoegdheden zijn als sportzorgmasseur en wanneer een klacht niet binnen jouw competenties valt. In dat geval stuur je de patiënt door naar de fysiotherapeut of sportarts.
Tijdens de opleiding leer je de ‘normale’ fysiologische herstelprocessen van een blessure, en bespreek je met elkaar welke herstel belemmerende factoren de sporter kunnen afhouden van herstel en optimaal functioneren.
Je leert aanvullende testen uit te voeren op de enkel, knie, heup, pols, elleboog, schouder en rug, om met de uitkomsten hiervan een optimaal behandelplan te kunnen samenstellen.
Deze opleiding is een must-have voor de sportmasseur die veel sporters in een preventieve setting en/of revalidatie setting begeleidt.
Inhoud opleiding
In de opleiding NGS sportzorgmasseur wordt de opgedane kennis uit de sportmassage opleiding verder uitgediept. De functieonderzoeken worden uitgebreid en leert specifieke rek- en krachttrainingstechnieken voor verschillende spiergroepen. Er wordt veel aandacht besteed aan de onderbouwing van het behandelplan (klinisch redeneren) en het interpreteren van onderzoeksgegevens. Er zullen meer en andere technieken aan de orde komen voor wat betreft het tapen en bandageren zodat je per situatie de juiste tapeconstructie kunt aanbrengen.
Je krijgt meer kennis en inzicht over verschillende symptomen van sportblessures, pees- en spierirritaties en belasting en belastbaarheid. Bovendien wordt de anatomie kennis verder uitgebreid middels Anatomie in Vivo. Met deze leermethode leer je de verschillende structuren van het lichaam beter herkennen.
Tijdens de opleiding tot NGS sportzorgmasseur is er ruime aandacht voor theorie én praktijk.
De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding aan de orde:
- Blessures, blessurepreventie en blessurebehandelmogelijkheden
- Screening en rode vlaggen herkennen
- Uitbreiding functieonderzoek met diverse specifieke onderzoekstechnieken
- Gebruik meetinstrumenten en gevalideerde vragenlijsten
- Pathofysiologie van het bewegingsapparaat en genezingsprocessen
- Uitbreiding functieonderzoek met diverse specifieke onderzoekstechnieken
- Klinisch redeneren
- Kracht- en stabiliteitstraining
- Diverse specifieke rekkingstechnieken
- Mobiliseren
- Opzetten, samenwerken en onderhouden van de sportzorgketen
Werkzaamheden sportzorgmasseur
Uitgangspunt van het handelen van de sportzorgmasseur is het veilig sporten en de gezondheid van de sporter.
De sportzorgmasseur is veelal het eerste aanspreekpunt van sporters en trainers bij pijntjes en klachten tijdens of als gevolg van het sporten en staat daarmee aan de basis van de sportzorgketen. Hij handelt bij of na een blessure met als resultaat dat de zorg aan geblesseerde sporters wordt verbeterd. Door de aard van de werkzaamheden krijgt de sportzorgmasseur te maken met vertrouwelijke informatie. Hier gaat hij integer mee om. Hij vraagt toestemming aan de cliënt wanneer hij gegevens, die het slagen van de behandeling vergroten, verstrekt aan derden. De sportzorgmasseur kan zich inleven in de cliënt, toont empathie en houdt daarbij een zekere afstand (beroepsethiek).
Door de aard van de werkzaamheden krijgt de sportzorgmasseur te maken met vertrouwelijke informatie. Hier gaat hij integer mee om. De sportzorgmasseur werkt nauwkeurig en zorgvuldig. Hij heeft een klantgerichte houding, kan zich inleven in de cliënt, toont empathie en houdt daarbij een zekere afstand (beroepsethiek).
Voor wie is de opleiding bedoeld
De opleiding NGS sportzorgmasseur is gericht op (sport)masseurs die meer kennis willen opdoen over het ontstaan, symptomen en beloop van veel voorkomende blessures, en hoe zij daar vervolgens als (sport)masseur op kunnen inspelen. De reguliere opleiding sportmassage bevat geen/nauwelijks informatie over blessures en behandelwijzen bij blessures. Deze opleiding is erop gericht om het gebrek aan kennis en vaardigheden op dit gebied uit te breiden bij de sportmasseur.
Studieduur & lesgeld
De opleiding NGS sportzorgmasseur bevat 8 lesdagen van 10.00 tot +/- 15.30 uur.
De studiebelasting is ongeveer 6 uur per week.
De kosten voor de opleiding NGS Ssportzorgmasseur bedragen €1.095,- (beroepsopleiding vrijgesteld van btw).
Wil je gebruik maken van de mogelijk om te betalen in termijnen dan graag aangeven bij je inschrijving.
De opleiding is inclusief het lesmateriaal.
Het lesmateriaal bestaat o.a. uit:
Goniometer, meetlint, kinesiotape, dynamic tape, therabands.
Online lessen met o.a. meer dan 100 video’s van de vaardigheden van de sportzorgmasseur: rekken, tapen, testen, mobiliseren.
De opleiding is exclusief de eventuele kosten voor het examen bij het NGS/ ACE en inschrijving beroepsvereniging.
STAP-budget
De opleiding NGS sportzorgmasseur komt in aanmerking voor het STAP-budget.
Bekijk hier welke startdata beschikbaar zijn voor de komende inschrijfperiode.
UWV scholingspartner
Een opleiding volgen naast je WW-, WIA- of WAO-uitkering? dat kan! Het is leuk om te doen en je hebt ook nog meer kans op werk. Meer informatie kan je vinden via de volgende link een opleiding via het UWV.
Vooropleiding/toelatingseisen
Voor de opleiding NGS sportzorgmasseur vragen wij minimaal:
- Een MBO 4 denkniveau
- Minimale leeftijd 18 jaar
- Diploma Sportmassage
AFRONDING
Bij actieve deelname ontvang je na afloop een certificaat. Voorwaarde is wel een minimale presentie van 80 procent tijdens de lessen.
Daarnaast is er de mogelijkheid om het landelijk theorie en praktijkexamen sportzorgmasseur te doen bij het NGS en ACE.
Meer informatie m.b.t. de kosten en toetsing voor de licentie is te vinden op de website van het NGS en ACE.
Indien het landelijke diploma sportzorgmasseur wordt behaald bij het ACE, kun je je ook laten inschrijven in het NGS sportzorgmasseur register.
Erkenningen
De opleiding NGS sportzorgmasseur is erkend door de volgende beroepsvereniging:
| VIV | FAGT | VBAG | NVST 7,0 ECTS
| CAT | 8,64 SP
Klik hier voor het complete studiepunten overzicht!
NA DE OPLEIDING
Na het succesvol afronden van de opleiding NGS sportzorgmasseur heb je echt wat in handen. Door het volgen van deze opleiding leer je hoe je cliënten op een professionele wijze en therapeutische basis kan behandelen. Je bent in staat om Specfieke onderzoekstechnieken uit te voeren. Mobilisatietechnieken uit te voeren.§ Kinesio/Dynamic tape technieken gericht op aandoeningen aan te leggen. Spierverlengingstechnieken uit te voeren volgens de hold-relax-stretch methode.Betrouwbare vragenlijsten toe te passen bij de desbetreffende blessures en een passend behandelplan op te stellen gebaseerd op de onderzoeksresultaten en de hulpvraag van de patiënt.
INSCHRIJVEN OF INTERESSE?
Schrijf je hier in voor de opleiding NGS sportzorgmasseur. Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.
Benieuwd naar de planning?
Klik op bijeenkomsten om te zien wat de lesdagen zijn.
Lesgeld
€ 1.095,00
Niveau
MBO
Voorwaarden
- MBO denkniveau
- Minimale leeftijd 18 jaar
- Diploma Sportmassage
Afronding
Diploma
Tijdsduur
8 lesdagen