Massagetherapeut (HBO niveau)

OPLEIDINGEN

Massagetherapeut (HBO niveau)

Wil jij van masseren je beroep maken? Ben jij op zoek naar een verdieping van jouw massagevaardigheden en therapeutische ontwikkeling?  En wil jij dat jouw massages declarabel zijn bij de zorgverzekeraar? Volg dan onze driejarige opleiding tot massagetherapeut. In een vaste klas met medestudenten ontwikkelijk jij je tot de unieke therapeut die jij wilt zijn.

Een massagetherapeut is een masseur die zich gespecialiseerd heeft in het geven van therapeutische massagebehandelingen. Therapeutische massages, gericht op het verminderen van stress, chronische pijn, spanningen en klachten, worden gegeven vanuit een holistische visie. Volgens deze visie wordt niet alleen het lichamelijke, maar ook het geestelijke aspect van een klacht meegenomen. De cliënt krijgt door de behandelingen inzicht in het ontstaan van zijn klacht en de factoren die daar invloed op hebben.

De massagetherapeut behandelt de cliënt op basis van diverse massagetechnieken en leert de cliënt om het zelf herstellend vermogen van het lichaam te activeren en de vrije ruimte te geven. Het behandeltraject wordt door de massagetherapeut opgesteld aan de hand van systematisch onderzoek. Daarnaast evalueert de massagetherapeut zijn handelswijze om het effect te bepalen en eventueel de behandelwijze te herzien. Met deze systematische handelswijze onderscheidt de massagetherapeut zich van een reguliere masseur waarin de behandelingen gericht zijn op ontspanning of kortdurende verlaging van de spierspanning.

Wij van MOOD massage opleidingen zien elke massagetherapeut als een uniek individu. Daarom kan een therapeutische behandeling nooit bestaan uit één methode. Bij de opleiding tot massagetherapeut leer jij jezelf kennen en gaan we op zoek naar jouw unieke kracht als massagetherapeut. Want als jij in je kracht staat kan je mensen pas echt helpen!

Tijdens je opleiding word je begeleid door een deskundig docententeam met jarenlange ervaring in de complementaire zorg op het (massage)therapeutische vlak.

 

INHOUD VAN DE OPLEIDING

De opleiding bestaat uit 3 leerjaren met aansluitend de scriptie fase. Een unieke mix van verschillende inzichten en disciplines die jou instaat stellen om uiteindelijk zelfstandig met een enorme berg aan kennis en zelfvertrouwen aan de slag te gaan als Massagetherapeut.


Massagetherapie leerjaar 1

Lesdagen 32
Contacturen 269
ECTS 63

 

In leerjaar 1 vindt de fysische ‘verdieping’ plaats. Je leert therapeutische massagevaardigheden op steeds dieper niveau, vanaf de huid naar de dieper gelegen spieren en fascie toe te passen. Je begint met het in de huid gelegen lymfestelsel d.m.v. manuele lymfedrainage, vervolgens leer je bindweefsel en triggerpoints te behandelen. Tot slot komen gewrichtsmobilisaties volgens de Dorn-methode en diepe fascie technieken aan bod die een essentieel onderdeel vormen bij klachtgerichte behandelingen.

In het eerste leerjaar wordt er ook gestart met het vak therapeutische vorming. Wie ben jij als therapeut, hoe communiceer je met jou cliënt en hoe kun je vanuit een holistische visie jouw cliënt begeleiden. Met een kleine groep medestudenten vorm je een intervisiegroep en heb je gedurende het leerjaar meerdere bijeenkomsten om jezelf als therapeut te leren ‘kennen; en jouw ontwikkeling te kunnen (bij)sturen.

Massage therapie leerjaar 1 bestaat uit de volgende onderdelen:

Manuele lymfedrainage
Bindweefselmassage 
Triggerpoint therapie 
Deep tissue release
Bewegingstherapie
 
 
Kennis- en praktijkverbreding
Ondernemerschap
Therapeutische vorming
Intervisie
Praktijkexamen

 

Massagetherapie leerjaar 2

Lesdagen 31
Contacturen 264
ECTS 79

 

In leerjaar 2 vindt de holistisch energetische ‘verdieping’ plaats. Je gaat op zoek naar de energie in jezelf en de energie van de cliënt. Je leert jouw cliënt om zijn of haar energie waar te nemen, te bewaren en waar mogelijk te sturen.
In het tweede leerjaar vorm je opnieuw met een kleine groep medestudenten een intervisiegroep en heb je gedurende het leerjaar meerdere bijeenkomsten om jezelf als therapeut te leren ‘kennen’ en jouw ontwikkeling te kunnen (bij)sturen.

Massagetherapie leerjaar 2 bestaat uit de volgende onderdelen:

Chakra massage
Voetreflex massage
Psoas massage
Thai yoga massage
Meridiaan & Shiatsu massage
 
Kennis en praktijkverbreding
Ondernemerschap
Therapeutische vorming

Massagetherapie leerjaar 3

Lesdagen 10
Contacturen 85
ECTS 58

In leerjaar 3 schrijf je jouw scriptie. De totale opleiding rond je af met een eindpresentatie. In deze eindpresentatie omschrijf je jouw individuele proces van de afgelopen leerjaren dat je hebt doorlopen in jouw ontwikkeling tot massagetherapeut.

Kennis en praktijkverbreding
Ondernemerschap
Therapeutische vorming
Intervisie
Proefexamen
Examen
Scriptie
Eindpresentatie

Medische basiskennis (extern bij Con Amore)

 

Voor wie is de opleiding bedoeld

Deze opleiding is gericht op mensen die Massagetherapeut willen worden. Als Massagetherapeut ben je in staat om cliënten en patiënten voor langere duur te behandelen volgens een behandelplan dat aansluit op de hulpvraag van de cliënt. Je bent in staat om verschillende massagetechnieken in te zetten om behandeldoelen te bereiken en evalueert regelmatig het effect van jouw behandelingen. Bovendien ben je in staat om je behandelingen aan te laten sluiten op het ‘evidence based practice principe’ door je te verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen en bronnen op het massagegebied. Tot slot vorm je een onderdeel in de zorgketen en ben je in staat om contact de onderhouden met andere zorgprofessionals. 

 

Studieduur & Lesgeld

De complete opleiding tot massagetherapeut bevat 93 lesdagen van 10.00 tot +/- 17.00 uur. 
De studiebelasting is ongeveer 6 uur per week.

Kostenoverzicht per leerjaar

Leerjaar 1  €  3.495,00 
Leerjaar 2  €  3.495,00 
Leerjaar 3  €  3.000,00

(beroepsopleiding vrijgesteld van btw).

De opleiding is inclusief al het lesmateriaal, maar exclusief de verplichte literatuur.
De opleiding is exclusief de kosten voor de medische basiskennis.
De opleiding is exclusief de eventuele kosten voor het examen bij het NGS en inschrijving beroepsvereniging.

UWV scholingspartner

Een opleiding volgen naast je WW-, WIA- of WAO-uitkering? dat kan! Het is leuk om te doen en je hebt ook nog meer kans op werk. Meer informatie kan je vinden via de volgende link een opleiding via het UWV.

Vooropleiding/toelatingseisen

Voor de opleiding tot massage therapeut vragen wij:

 • Minimale leeftijd 21 jaar
 • Minimaal MBO-diploma niveau 4
 • NGS sportmassage of NGS wellness massage diploma
 • HBO denk/ werkniveau

ERKENNINGEN

De opleiding Massagetherapeut  is erkend door de volgende beroepsverenigingen:
| NVST | VIV | VBAG | BATC | 200 ECTS
| CAT | 159 SP
| CPION | In aanvraag

Samen met het diploma Medische Basiskennis volgens de Plato-eis (40 ECTS) kun je je inschrijven bij één van de hierboven genoemde beroepsverenigingen voor lichaamsgerichte therapie en een AGB code aanvragen. Op deze manier zijn jouw massagebehandelingen declarabel bij de zorgverzekeraar.
 

NA DE OPLEIDING

Na het succesvol afronden van de opleiding tot Massagetherapeut heb je een volwaardige massage opleiding in handen. 
Veel afgestudeerde masseurs en massagetherapeuten van MOOD massage opleidingen werken zelfstandig in hun eigen praktijk of combineren dit met andere werkzaamheden in bijvoorbeeld een groepspraktijk, gezondheidscentrum en zorginstellingen. De vraag naar goede masseurs en massagetherapeuten neemt vanuit de verschillende sectoren toe.
Na het behalen van het diploma tot massagetherapeut én het behalen van Medische Basiskannis volgens de PLATO-norm, kan jij je aansluiten bij diverse beroepsverenigingen om ervoor te zorgen dat je behandelingen declarabel zijn bij de zorgverzekeraar.

 

VERGOEDINGEN

Het diploma Massagetherapeut staat garant voor ruim 200,0 ECT’s. Samen met de opleidingen Medische Basiskennis (40,0 ECT’s) ben je in de mogelijkheid om je bij een erkende beroepsvereniging in te schrijven, en in aanmerking de komen voor vergoedingen door de zorgverzekeraar.

 

INSCHRIJVEN OF INTERESSE?

Schrijf je hier in voor opleiding Massagetherapeut, de studiebegeleider neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Het is belangrijk dat jij je voldoende informeert voordat je besluit om je in te schrijven als student bij MOOD massage opleidingen. Je kan dit doen door naar de Open Ochtend op 23 september 2023 te komen. Ben je niet in de gelegenheid om hierbij aanwezig te zijn, dan kan je een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek. Dit is niet verplicht, alleen als jij het nodig vindt. Je kan tijdens het gesprek jouw persoonlijke vragen stellen en jouw verwachtingen uitspreken. Samen kijken we dan of MOOD massage opleidingen voor jou een goede keus is.

Ben je enthousiast en wil je direct beginnen, inschrijven kan. Wil je eens kijken of masseren iets voor je is? Probeer dan eerst de cursus leren masseren, de opleiding Klassieke massage of de opleiding Haptische massage.

 

Massage Therapeut (HBO niveau)
Literatuurlijst

 

Massage therapie leerjaar 1

Verplicht

 1. Snellenberg, W. (2020). Handboek Sportmassage (16de editie). Kosmos Uitgevers
 2. Visser, M. (2015). Basisboek online marketing (2e editie). Noordhoff
 3. Dewulff, D. (2018). Mindfulness werkboek (1e editie). Lannoo
 4. Koopmans, M. (2007). Feedback (1e editie). Uitgeverij Thema

Geadviseerd

 1. Rijpkema, H. (2004). Aromecum (10e editie). Drs. Ton Beljon.
 2. Os, V, van. (2012). Anatomie van het bewegingsapparaat in beeld (1e editie). Bohn Stafleu van Loghum.

 

Massage therapie leerjaar 2

Verplicht

 1. Gainsley, L. (2020). De kracht van je lymfestelsel (1e editie). Samsara Uitgeverij B.V.
 2. Piët, J., Sachs, J.J. en Sacht-Piët, I.M.A. (1999). Bindweefselmassage (1e editie). Springer Media B.V.
 3. Davis, A & Davies, C. (2014). Handboek triggerpointtherapie (1e editie). Altamira
 4. Earls, J. en Myers, T (2015). Handboek fascial release-therapie (1e editie). Altamira
 5. Dorn, D. (2012). Een gezonde rug - de heilzame werking van de Dorn-methode (EPUB). AnkhHermes
 6. Prest, T.,de. (2022). Hoe het lichaam onthoudt wat je zelf vergeten bent (1e editie). Borgerhoff & Lamberigts
 7. Pol, H., van de. En Dusseldorp, M. van. (2020). Goed voelen (1e editie). Vanbinnenuit
 8. Nennie, A., de. (2015). Inzicht in overdracht en tegenoverdracht (1e editie). Boom
 9. Boswijk-Hummel, R. (2000). Liefde in wonderland (1e editie). Uitgeverij de Toorts B.V.
 10. Olgers. J. (2021). Profiel van de therapeut (1e editie). Ovw training
 11. Dethlefsen, T. (2015). De zin van ziekzijn (1e editie). Uitgeverij Ankhhermes

Opnieuw uit het basisjaar

 • Visser, M. (2015). Basisboek online marketing (2e editie). Noordhoff
 • Koopmans, M. (2007). Feedback (1e editie). Uitgeverij Thema

 

Massage therapie leerjaar 3

Verplichte literatuur

 1. Judith, A. (2015). Handboek chakrapsychologie (18e editie). Altamira
 2. Marquardt, H. (1986). Voetzonemassage als therapie (1e editie). Milinda Uitgevers B.V.
 3. Paul, S. (2020). De verborgen wijsheid van spanning, stress zorgen en onzekerheid (1e editie). Uitgeverij Ankhhermes
 4. Nestor, J. (2021). Het nieuwe ademen (1e editie). HarperCollins
 5. Jaspers, H. (2012). Anderen stimuleren en jezelf motiveren (1e editie). Swp Uitgeverij B.V.
 6. Veenbaas, W. (2018). De maskermaker (1e editie). Phoenix Opleidingen Ta/Nlp Bv
 7. Shapiro, L. (2022). Werkboek lichaamsgerichte therapie (1e editie). Uitgever onbekend.
 8. Eden, D. (2019). Werken met energetische geneeskunde (1e editie). Altamira

Geadviseerde literatuur

 1. Staugaard-Jones, J.A. (2012). The Vital Psoas Muscle (1e editie). Lotus Publishing
 2. Byers, D.C. (2016). Werkboek voetreflexologie (1e editie). Altamira.

Opnieuw uit het basisjaar

 • Visser, M. (2015). Basisboek online marketing (2e editie). Noordhoff
Startdatum Maand Variant Locatie

Powered by Eduframe