Deep tissue release

MODULEN

Deep tissue release

Het is verhelderend om het fysieke lichaam bij bewegingsproblemen te beschouwen als een bindweefseleenheid van kruin tot tenen, in plaats van een zak met botten en organen.  De kennis en terminologie van het skelet, het bindweefselskelet, het gewrichtsbindweefsel, fascia en spierbindweefsel hoeven niet overboord te worden gegooid, maar kunnen worden samengevoegd tot wat in de literatuur wel is beschreven als ‘de ‘myofascia’, het architecturale samenspel van spiervezels en bindweefselvliezen.  

De verouderde visie op fascies en schotten kon ertoe leiden dat het bindweefsel werd gezien als verpakkingsmateriaal (cadeaupapier, houtwol, piepschuim of noppenfolie). ‘Je moet het verwijderen om bij het cadeautje te komen (spieren, organen, botten).’ Het isoleren en opknippen in afzonderlijke regionale onderdelen is geen reële situatie voor het analyseren en het begrijpen van het complexe menselijk bewegen en de daarbij soms optredende pathologieën van ons musculoskeletale systeem.

We zijn immers geen ‘spieren- en bottenmens’, maar een handelende mens waarbij alle onderdelen van het lichaam via bindweefsel met elkaar zijn verbonden en samenwerken.

Deep tissue release speelt in op deze diepere bindweefsellaag die de spieren omgeeft, ook wel ‘myofascia’ genoemd. Door middel van diverse deep tissue strokes wordt de myofascia gestretcht, dit resulteert in een verruimende werking op zowel lichaam als geest. De technieken worden veelal uitgevoerd met knokkels, vuisten, onderarmen en ellebogen.

Deep tissue release kan goed ingezet worden bij chronische spierspanning door bijvoorbeeld stress, maar ook bij sportletsels of houdingsproblematiek.

Een bewegend mens is meer dan een ‘spieren- en bottenmens’. Het is een handelende mens die met behulp van spierweefsel doelgericht beweegt, waarbij alle onderdelen via bindweefsel met elkaar zijn verbonden en samenwerken.  (JJ de Morree, 2015)

De inhoud van de opleiding

In de opleiding deep tissue release komen de volgende onderwerpen aan bod:

 1. Anamnese- en onderzoeksvaardigheden voorafgaand aan een deep tissue release behandeling.
 2. Het opstellen van een relevant behandelplan voor eendeep tissue release behandeling.
 3. Het uitvoeren van een deep tissue release met behulp van verschillende manuele huidtechnieken.
  1. Knokkel- en vuisttechnieken.
  2. Onderarmstechnieken.
  3. Elleboogtechnieken.
 4. Het tensegrity model.
 5. Houding en Awareness.
 6. Vertrouwen opbouwen vanuit een holistische visie.
 7. Casuïstiek

Voor wie is de opleiding bedoeld

Deep tissue release is bedoeld voor de masseur die behandeltechnieken wil leren die dit keer niet gericht zijn op de spieren, maar juist op de diepgaande spierfascie die de spieren omhult. Ook is deze module bedoeld voor masseurs die meer met de onderarmen, ellebogen, knokkels en vuisten willen leren werken om daarmee de handen te sparen, en toch diepgang te bereiken. Door het uitvoeren van de deep tissue release ervaart de cliënt weer vrijheid in zijn eigen lijf.

Studieduur & lesgeld

De opleiding bevat 4 lesdagen van 10.00 tot +/- 15.30 uur.
De opleiding is op alle locaties van MOOD massage opleidingen te volgen.
De opleiding start meerdere malen per jaar.
De studiebelasting is ongeveer 4 uur per week.

De kosten voor de opleiding deep tissue release bedragen €500,- (beroepsopleiding vrijgesteld van btw).
Wil je gebruik maken van de mogelijk om te betalen in termijnen dan graag aangeven bij je inschrijving.
Het is mogelijk om de cursus in 2 gelijke termijnen van €272,50 te voldoen.

Het lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld en bij aanvang van de opleiding aanwezig.

UWV scholingspartner

Een opleiding volgen naast je WW-, WIA- of WAO-uitkering? dat kan! Het is leuk om te doen en je hebt ook nog meer kans op werk. Meer informatie kan je vinden via de volgende link een opleiding via het UWV.

VOOROPLEIDING/TOELATINGSEISEN

Voor de opleiding deep tissue release vragen wij:

 • Een MBO werk- en denkniveau.
 • Minimale leeftijd 18 jaar.
 • Minimaal afgeronde cursus bindweefselmassage is verplicht.

AFRONDING

Na het succesvol afronden van de opleiding en minimale 80% aanwezigheid ontvang je het certificaat deep tissue release.

Na de opleiding

Door het volgen van deze opleiding ben je in staat om de diepere fascia lagen bij cliënten te behandelen door middel van deep tissue release strokes over het gehele lichaam, uitgevoerd met knokkels, vuisten, onderarmen en ellebogen. Met deze technieken kun je cliënten helpen met klachten als chronische spierspanning, houdingsproblematiek of sportletsels.

INSCHRIJVEN OF INTERESSE?

Schrijf je hier in voor de opleiding deep tissue release. Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.

Ben je enthousiast en wil je direct beginnen, inschrijven kan. Heb je nog niet het juiste startniveau?  Volg dan eerst onze opleiding Klassieke massage.

Benieuwd naar de planning?
Klik op bijeenkomsten om te zien wat de lesdagen zijn.    

Startdatum Maand Variant Locatie

Powered by Eduframe