NGS Sportzorgmasseur

OPLEIDINGEN

De opleiding tot sportzorgmasseur is geschikt voor iedereen die zich beroepsmatig of in zijn vrije tijd bezig houdt met het begeleiden van sporters. 

In de opleiding Sportzorgmasseur wordt de opgedane kennis uit de sportmassage opleiding verder uitgediept. De functieonderzoeken worden uitgebreid en leert specifieke rek- en krachttrainingstechnieken voor verschillende spiergroepen. Er wordt veel aandacht besteed aan de onderbouwing van het behandelplan (klinisch redeneren) en het interpreteren van onderzoeksgegevens. Er zullen meer en andere technieken aan de orde komen voor wat betreft het tapen en bandageren zodat je per situatie de juiste tapeconstructie kunt aanbrengen.

Je krijgt meer kennis en inzicht over verschillende symptomen van sportblessures, pees- en spierirritaties en belasting en belastbaarheid. Bovendien wordt de anatomie kennis verder uitgebreid middels Anatomie in Vivo. Met deze leermethode leer je de verschillende structuren van het lichaam beter herkennen.

Rol en verantwoordelijkheden van de sportzorgmasseur

De sportzorgmasseur: 

 • werkt zelfstandig aan de hand van protocollen en zoekt binnen de grenzen van zijn bevoegdheid oplossingen voor problemen.
 • is verantwoordelijk voor het behalen van het doel dat hij met zijn cliënt wil bereiken. De sportzorgmasseur neemt uitgebreide functietesten af, redeneert klinisch, informeert cliënten, masseert, handelt bij en na blessures en onderhoudt de eigen deskundigheid.
 • speelt een rol bij de preventie en behandeling van sportblessures.
 • legt gegevens vast zodat hij verantwoording kan afleggen aan de cliënt.
 • is het zijn verantwoordelijkheid dat de gegevens van zijn handelen inzichtelijk en overdraagbaar zijn aan anderen.
 • werkt in de sport(zorg)keten met verschillende deskundigen zoals de (sport)fysiotherapeut, (sport)podoloog/podotherapeut, (sport)diëtist, sportarts, huisarts. 

Werkzaamheden sportzorgmasseur

Uitgangspunt van het handelen van de sportzorgmasseur is het veilig sporten en de gezondheid van de sporter. 

De sportzorgmasseur is veelal het eerste aanspreekpunt van sporters en trainers bij pijntjes en klachten tijdens of als gevolg van het sporten en staat daarmee aan de basis van de sportzorgketen. Hij handelt bij of na een blessure met als resultaat dat de zorg aan geblesseerde sporters wordt verbeterd. Door de aard van de werkzaamheden krijgt de sportzorgmasseur te maken met vertrouwelijke informatie. Hier gaat hij integer mee om. Hij vraagt toestemming aan de cliënt wanneer hij gegevens, die het slagen van de behandeling vergroten, verstrekt aan derden. De sportzorgmasseur kan zich inleven in de cliënt, toont empathie en houdt daarbij een zekere afstand (beroepsethiek).

Door de aard van de werkzaamheden krijgt de sportzorgmasseur te maken met vertrouwelijke informatie. Hier gaat hij integer mee om. De sportzorgmasseur werkt nauwkeurig en zorgvuldig. Hij heeft een klantgerichte houding, kan zich inleven in de cliënt, toont empathie en houdt daarbij een zekere afstand (beroepsethiek).

De opleiding tot sportzorgmasseur is een verdieping op de opleiding tot sportmasseur. Deze opleiding is alleen te volgen als je een NGS-diploma tot NGS-sportmasseur hebt behaald. 

Werkomgeving

De sportzorgmasseur is meestal werkzaam binnen sportverenigingen of in een eigen praktijk. Sportzorgmasseurs worden ook ingezet bij sportevenementen of werken bij sportscholen.
Het is ook mogelijk dat ja als sportzorgmasseur individuele sporters in je eigen praktijk behandelt. Je maakt onderdeel uit van een zorgketen. Je kan verbonden zijn aan sportmedische adviescentra en (medische) fitnesscentra / fitness preventiecentra.

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding tot sportmasseur is er ruime aandacht voor theorie én praktijk. 
De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding aan de orde:

 • Blessures, blessurepreventie en blessurebehandelmogelijkheden
 • Screening en rode vlaggen herkennen
 • Uitbreiding functieonderzoek met diverse specifieke onderzoekstechnieken
 • Gebruik meetinstrumenten en gevalideerde vragenlijsten
 • Pathofysiologie van het bewegingsapparaat en genezingsprocessen
 • Uitbreiding functieonderzoek met diverse specifieke onderzoekstechnieken
 • Klinisch redeneren
 • Kracht- en stabiliteitstraining
 • Diverse specifieke rekkingstechnieken
 • Mobiliseren
 • Opzetten, samenwerken en onderhouden van de sportzorgketen

Vooropleiding/toelatingseisen

De opleiding tot sportzorgmasseur is een verdieping op de opleiding tot sportmasseur. Deze opleiding is alleen te volgen als je een diploma sportmasseur hebt behaald. 

Studieduur & lesgeld

De opleiding duurt 8 lessen verdeeld over +/- 4 maanden. De opleiding wordt overdag gegeven.
Het lesgeld bedraagt € 1095,- (beroepsopleiding vrijgesteld van btw)

Inclusief:

 • Studiemateriaal
 • Inclusief starterspakket (goniometer, meetlint, kinesiotape, dynamic tape, therabands);
 • Inclusief online lessen met o.a. meer dan 100 video’s van de vaardigheden van de sportzorgmasseur: rekken, tapen, testen, mobiliseren en nog veel meer;
 • Flesje massageolie
 • Gebruik van koffie en thee

Exclusief NGS examenkosten

MOOD massage opleidingen streeft naar persoonlijke aandacht en ontwikkeling. Daarom zijn onze groepen nooit groter dan 12 personen.
Met name door deze aanpak hebben wij de afgelopen jaren al vele tevreden cursisten mogen begeleiden naar hun examen.

Meer informatie en inschrijven

Als je meer informatie over de opleiding sportzorgmassage wilt raden wij je aan om contact op te nemen. Inschrijven kan ook. Wanneer jij je inschrijft ontvang je een bevestiging per e-mail waarin de vervolgstappen duidelijk beschreven staan.

Ben je enthousiast en wil je direct beginnen, inschrijven kan. Wil je eerst eens kijken of masseren iets voor je is probeer dan eerst de cursus leren masseren of de cursus Klassieke massage.

 Benieuwd naar de lesdagen? Klik op bijeenkomsten om te zien wat de planning is.  

Startdatum Maand Variant Locatie

Powered by Eduframe